ETUSIVU

TOIMINTAKERTOMUKSET
TILASTOT
LIPUN HANKINTA

Kuvaus siitä miten, Pyhärannan kirkkokuoro järjesti lippujuhlat:

• Kirkkokuoron hallitus valmistelee ja esittelee lipun hankintaan liittyvät asiat
  • Lipun naulaustilaisuus
  • Lipun vihkiäistilaisuus
  • Juhlajumalanpalvelus/messu
  • Lippujuhla

1. LIPUN HANKINTA

Suomen Kirkkomusiikkiliiton jäsenyhdistyksen lipun perustiedot ja muodot saa liiton toimistosta.
(katso esim. Printscorpio tai Helsingin lipputehdas)

Kirkkokuoron hallitus päättää tulevasta lipun tunnuksesta tai logosta.

Marssi- tai kulkuetangon hankinta: mitat halkaisija 35 mm ja pituus 3 m (kaksiosaisena).

Kulkuetangon voi hankkia esimerkiksi rautakaupasta tai puusepältä. Lisäksi voidaan hankkia kantohihna sekä valmistaa kulkuelipulle säilytyspussi. Kulkuetangon niin sanottu nuppi voidaan vaihtaa SKML:n logoksi, joka on valmistettu messingistä. Airueen nauhat, joka lipulle kaksi (sinivalkoiset). Lipputeline mieluimmin kolmelle lipulle: valtion-, kirkkomusiikkipiirin- ja kirkkokuoron lipulle. Kustannuslaskelma. Lippuhanke voidaan toteuttaa useamman vuoden sisällä. Lipun toimitusajat ovat pitkät lupauksista huolimatta.

2. LIPUN NAULAUSTILAISUUS

Valmisteltavaksi: järjestetäänkö lipun naulaus- ja vihkitilaisuudet yhdessä vai erikseen, kutsuvierasluettelo, tilojenvalinta, ruokailukustannukset, kahvikustannukset, ohjelmien sekä kutsukorttien teettäminen ja postikulut.

Lipun naulaustilaisuus on suljettu tilaisuus, siis vain kuoronjäsenille ja kutsuvieraille.

Kutsuvieraina voivat olla esimerkiksi seurakunnan entiset kanttorit, kuoronjohtajat, kunniajäsenet, SKML:n edustaja, kirkkomusiikkipiirin edustaja, lääninrovasti, kirkkoherra ja kunnanjohtaja. Kutsuvierasluetteloa laadittaessa on huomioitava lippuun tulevien naulojen lukumäärä tai toimia niin sanotulla valenaulauksen perusteella.

Lipun kiinnitystä marssitankoon ja esinaulausta varten valitaan työryhmä.

Naulat jätetään auki noin 5-10cm. Esinaulaus on hyvä suorittaa kiireettömästi tarkoin harkiten. Näin säästytään turhilta kommelluksilta ja viivytyksiltä naulaustilaisuudessa. Naulat tulevat lipun mukana, mutta tyylikkäämpiä nauloja, nauhaa tai nyöriä kannattaa harkita. Lisäksi lipulle on hankittava sidosnauha sen tuomista varten kulkueessa vihkiäistilaisuuteen.

NAULAUSPÖYTÄ

Juhlatilan ruokapöytien ja naulauspöydän tarkka asettelu. Keskeisellä paikalla on naulauspöytä, jonka takan naulaajat voivat liikkua, siis naulaajien kasvot yleisöön päin. Pöytä on katettu liinalla, jonka päälle on asetettu lipunvarsi valenaulattuna naulaajan puoleisella sivulla ja lippu avoimena pöydän yli yleisön puolella. Lisäksi pöydällä on naulausvasara, naulauskirja ja sidosnauha (nauhat voidaan laittaa esim. G-avaimen muotoon (siniset nauhat ja valkoinen pöytäliina).

NAULAUSVASARA

Naulausvasaran saa lainaksi Varsinais-Suomen Kirkkomusiikkipiirin puheenjohtajalta (pieneen vasaraan on juotettu SKML:n tunnus).

NAULAUSKIRJA

Naulauskirjaan voidaan jo valmiiksi kirjoittaa lipunnaulaajien nimien selvennykset. Siihen voidaan liittää myöhemmin valmistuvat valokuvat ja muu materiaali, esimerkiksi pidetyt puheet.

OHJELMA

Painettu valmisteltu ohjelma voi olla seuraava: tilaisuuden avaus esim. kanttori tai kuoron puheenjohtaja, ruokailu, ohjelmanumero, puhe (esim. korkea-arvoinen kutsuvieras), virsi tai ohjelmanumero, lipunnaulaus (juontaa ja opastaa valittu henkilö), virsi tai laulu, kahvit ja päätössanat (kirkkoherra tai muu sopiva henkilö). Tilaisuus päätetään lipun sidontaan nauhoilla.

3. LIPUN VIHKIÄISTILAISUUS

Lipun vihkiminen voidaan suorittaa myös erillisenä tilaisuutena, mutta kirkkokuoron lipun vihkiminen jumalanpalveluksen alussa on erittäin hyvä tapa.

Tilaisuus voidaan suorittaa seuraavanlaisesti: lippukulkue, lipun vihkiminen, jumalanpalvelus, haudoilla käynti kuoron perustajan, kanttorin tai yleisesti kuorolaisten haudoilla, kirkkokahvit ja päiväjuhla tai erillinen iltakonsertti.

LIPPUKULKUE

Lippujen sijoittelu kirkkotilaan on ennalta katsottu. Lippukulkueen tulo ja lippujen asettelu lipun vihkihetkeä varten on harkittu, samoin lippujen sijoittaminen telineeseen. Eräs apukeino on laittaa kirkon lattiaan pienet maalarinteipin palat osoittamaan airueen ja lippujen paikkaa.

Kulkueessa ensimmäisinä tulevat Suomen lippu, kirkkomusiikkipiirin lippu ja kolmantena vihittävä kirkkokuoron sidottu lippu. Lippuja seuraavat ristin- ja raamatunkantajat, kanttori ja kuorolaiset sekä papit (tilaisuudessa kanttorina voi toimia naapuriseurakunnan tai eläkkeellä oleva kanttori).

Järjestys ohjelmassa voi olla seuraava: kulkue (soitinmusiikkia), lippupuhe (lipunvihkijä), lipun vihkiminen (lippu ojennetaan alttarikaiteen yli), lipun esittely

(liitonlogon ja vaakunan selvitys, jonka lukee kanttori tai puheenjohtaja), musiikkia, jonka aikana liput sijoitetaan telineisiin ja toimitsijat poistuvat penkkeihin istumaan.

4. JUMALANPALVELUS / MESSU

Kirkollisten toimitustenkirja/3.Rukoushetkiä/Työ/Lipun käyttöön otto. Tämän jumalanpalveluksen musiikista tulisi vastata muut kuin kyseessä olevat kuorolaiset ja kanttori. Seurakunta, jossa ei ole muita kuoroja ja toista kanttoria, voi pyytää tilaisuuteen naapuriseurakunnan kanttoria ja kuoroa. Tämän tarkoituksena on että juhliva kirkkokuoro tulisi korostetusti esille ja niin sanotusti olisi itse juhlimassa eikä taustakuorona ohjelmaa esittämässä.

SEPPELEEN LASKU KIRKKOKUORON PERUSTAJAN HAUDALLE

Kulkue tulee suoraan kirkosta hautakiven välittömään läheisyyteen. Kuorolaisen muistosanat, seppeleenlasku, virsi tai kuorolaulu.

KIRKKOKAHVIT

Kuoro järjestää ja kustantaa kahvit, mutta kuorolaiset eivät sitä itse tarjoile, vaan pyytävät muiden yhdistysten emäntiä hoitamaan tarjoilun.

5. LIPPUJUHLA

Lippujuhlan voi järjestää myös iltaan. Ohjelmarunkona voi nyt olla pelkästään omankuoron lauluohjelmistoa, soitinmusiikkia, juhlapuhe.

Näin Pyhärannan kirkkokuoro valmisteli lippujuhlat 25.-26.5.1996.

Kari Kesäläinen

Pyhärannan kanttori